ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Σχέδιο διατοπικής συνεργασίας LEADER/CLLD 2014-2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διοργάνωση εσπερίδας Γαστρονομικού Πολιτισμού στην Ελασσόνα την
Τέταρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 στις 17:30 στην Αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η ΑΕΝΟΛ Α.Ε., ως εταίρος του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας με τίτλο “Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός” του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020, στο πλαίσιο υλοποίησης της τοπικής δράσης Β.3 «Τοπική Δικτύωση και Γαστρονομικές Κοινότητες» θα δημιουργήσει μια γαστρονομική κοινότητα στην περιοχή του Ολύμπου και συγκεκριμένα τους Δήμους Ελασσόνας και Τεμπών με στόχο την ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπτυξης της τοπικής γαστρονομίας.
Η «Γαστρονομική κοινότητα» είναι η οργανωμένη δράση επαγγελματιών του αγροδιατροφικού και τουριστικού κλάδου ενός τόπου, η οποία έχει ως στόχο την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών γύρω από τη μελέτη, διάδοση, ανάδειξη, και προώθηση της γαστρονομίας των περιοχών τους, έτσι ώστε η γαστρονομία να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και συγκρότησης της πολιτιστικής και της τουριστικής τους ταυτότητας.
Η γαστρονομία αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τουριστικής έλξης μιας περιοχής. Έτσι, σε όλο το εύρος της Ελλάδα ανθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη & την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.
Η ΑΕΝΟΛ Α.Ε διοργανώνει εσπερίδα την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30 στην Αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού προς ενημέρωση των επαγγελματιών της μεταποίησής αγροτικών προϊόντων, της εστίασης και της φιλοξενίας.
Θα παρουσιαστεί η διατοπική συνεργασία “Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός” και η συμβολή των Γαστρονομικών κοινοτήτων στην ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου κάθε τόπου.
Επίσης, το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει το έργο «Cultour Gastronomy», που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+. Είναι ένα πρόγραμμα κατάρτισης για τον γαστρονομικό τουρισμό και την προώθηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελεί τη γαστρονομική ταυτότητα μιας περιοχής.
Επιπλέον, θα ανακοινωθεί η έναρξη του DETOUR, ένα νέο ευρωπαϊκό έργο για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικής ανάπτυξης κατά μήκος των μονοπατιών του Ολύμπου και του Κισσάβου.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος LEADER/CLLD,
υπομέτρο 19.3 «Στήριξη για την προπαρασκευή και την υλοποίηση της συνεργασίας (διακρατική &ι διατοπική )» του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης