Επιλογή Σελίδας

Ολοκληρώθηκε το 2ο εργαστήριο της Διακρατικής συνεργασίας LEADER μεταξύ των εταίρων, ΟΤΔ ΑΕΝΟΛ Α.Ε., ΟΤΔ Ventoux – Γαλλία και ΟΤΔ ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε. – ΣΕΡΡΕΣ του υπομέτρου 19.3 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του Μέτρου 19 του  ΠΑΑ που υλοποιήθηκε από 30 Οκτωβρίου μέχρι 2 Νοεμβρίου 2022 στις περιοχές του Δήμου Ελασσόνας του Δήμου Τεμπών και του Δήμου Αγιάς. 

Η ΑΕΝΟΛ ΑΕ υποδέχτηκε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 τα μέλη των αποστολών της διακρατικής συνεργασίας LEADER από την περιοχή του όρους Ventoux της Γαλλίας και από τις Σέρρες. Το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας LEADER του υπομέτρου 19.3 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του Μέτρου 19 του  ΠΑΑ, με τίτλο  «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές», επικεντρώνεται στις ορεινές περιοχές των τριών εταίρων και συγκεκριμένα στην  ορεινή περιοχή του Ολύμπου, την ορεινή περιοχή στην Βόρειο-Ανατολική πλευρά του Νομού Σερρών  και το όρος Ventoux στην Γαλλία, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση μέσα από δραστηριότητες πεζοπορίας και ποδηλατικού τουρισμού και τις 4 εποχές.

Την αποστολή των Γάλλων εμπειρογνωμόνων συνοδεύσαν η κα Valérie Michelier, δήμαρχος  CAROMB, πρόεδρος της ΟΤΔ, αντιπρόεδρος του σύνδεσμου δήμων και κοινοτήτων του  Ventoux _Comtat Venaissin και ο κος Frédéric Rouet, Δήμαρχος  VILLES SUR AUZON, αντιπρόεδρος του Δρυμού, υπεύθυνος οικοτουρισμού και του brand “VALEURS DU PARC”, ενώ την αποστολή της ΑΝΕΣΕΡ ΑΕ συνοδεύουν ο κος Καριπίδης Δημήτριος, Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε. και η κα Τριανταφύλλου Ελένη, Δ/ντρια της ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε. και Συντονίστρια της Ομάδας Τοπικής Δράσης.  

Οι αποστολές ξεναγήθηκαν την 1η μέρα στην περιοχή της κοιλάδας των Τεμπών με επισκέψεις σε σημεία που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον αλλά και σημεία που με την αξιοποίησή τους μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όπως παλιές σήραγγες, σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμοί του ΟΣΕ, κρεμαστή γέφυρα Τεμπών. Το μεσημέρι της Κυριακής υποδέχθηκε τις αποστολές στα Αμπελάκια στην Γιορτή Κάστανου, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης και ο πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π.Τ. Νικολάου Γεώργιος και παρατέθηκε γεύμα. Στα Αμπελάκια παραβρέθηκαν τόσο η πρόεδρος της ΕΔΠ CLLD-LEADER κα. Δόκου Σουλτάνα, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, όσο και ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ ΑΕ κ. Ελευθέριος Φουρκιώτης.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με υποδοχή των αποστολών από τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νικόλαο Γάτσα και τον πρόεδρο της ΑΕΝΟΛ ΑΕ κ. Ελευθέριο Φουρκιώτη, στο Δημαρχείο της Ελασσόνας και την παράθεση δείπνου. Παραβρέθηκαν και καλωσόρισαν τις αποστολές η αντιδήμαρχος Διοικητικών, κοινωνικής Πρόνοιας & Εξυπηρέτησης του Πολίτη κα Ευφροσύνη Σκρέτα – Καρκαβανίδου και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας  και Δια Βίου Μάθησης κ. Κωνσταντίνος Πασχόπουλος. Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικόλαος Γάτσας δήλωσε πόσο σημαντική είναι αυτή η επίσκεψη και περιμένει τα αποτελέσματα αυτής της διακρατικής συνεργασίας να είναι ωφέλιμα για τις περιοχές παρέμβασης του Ολύμπου.

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου τα μέλη των αποστολών είχαν την μοναδική εμπειρία να περπατήσουν σε προτεινόμενες πιλοτικές πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια των θεών στις πλαγιές του Ολύμπου και να ανέβουν στο καταφύγιο ανάγκης «Χρηστάκη» και από εκεί στην κορυφή Σκολιό σε υψόμετρο 2.912 μέτρα.

Η Γαλλική αποστολή και ιδιαίτερα οι δήμαρχοι της αποστολής εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και εντυπωσιάστηκαν από το πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να φθάσει στην κορυφή του Ολύμπου από την πλευρά του Θεσσαλικού Ολύμπου και ιδιαίτερα την περιοχή της Ελασσόνας, αλλά και από το πόσο εύκολη και προσβάσιμη είναι η διαδρομή προς τις κορυφές του Ολύμπου.

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου οι αποστολές παρατηρήσαν την προτεινόμενη ποδηλατική διαδρομή που θα ξεκινά από το Λιβάδι Ελασσόνας και θα καταλήγει στο Δέλτα του Πηνειού. Ξεκίνησαν από την Ελασσόνα και αφού περάσαν από την Ιερά Μονή Σπαρμού στον Όλυμπο και την Κοινότητα Καρυάς, κατευθύνθηκαν προς την Καλλιπεύκη και διαμέσου των Γόννων και των Τεμπών, έφθασαν στο Δέλτα του Πηνειού, όπου θαύμασαν το όμορφο τοπίο της περιοχής. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς τα παράλια του Δήμου Αγιάς (Κόκκινο Νερό, Κουτσουπιά, Βελίκα, Αγιόκαμπο) όπου και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνιο Γκουντάρα.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα προβολής του τοπικού πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας, ανοιχτή ημερίδα προς όλους και ιδιαίτερα σε αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό. Ο Πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ ΑΕ κ. Ελευθέριος Φουρκιώτης αφού καλωσόρισε όλους τους παραβρισκόμενους τόνισε τη σημασία της παρουσίας της Γαλλικής ομάδας που αξιοποιούν το βουνό τους, το όρος Ventoux, με τον περιπατητικό και ποδηλατικό τουρισμό και δίνουν προοπτική στην περιοχή τους ενισχύοντας την τοπική κοινωνία και με τη συμβολή τους θα παρουσιαστούν ιδέες και σκέψεις για δράσεις γύρω από τον Όλυμπο και την Κοιλάδα των Τεμπών. Ανέφερε επίσης πόσο σημαντικό είναι να μάθουν όλοι ότι η κοντινότερη διαδρομή για τον Μύτικα, είναι από την Ελασσόνα και συγκεκριμένα από το καταφύγιο Χρηστάκη καθώς φτάνεις με όχημα σε υψόμετρο 2450 και από εκεί με ήπια πεζοπορία σε μόλις 2 – 2 ½  ώρες κορυφή, αφού τα ⅔ του ορεινού όγκου του Ολύμπου ανήκουν στον Δήμο Ελασσόνα και στην ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ ΑΕ, επισήμανε ότι ο Όλυμπος είναι ένα από τα πιο γνωστά brand name παγκοσμίως και μπορεί αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του, να γίνει προορισμός και ευχήθηκε να υλοποιηθεί μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ μία Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Μία ΟΧΕ που θα είναι αποκλειστικά για τον Όλυμπο και με πρόγραμμα και συντονισμένες κινήσεις, να υλοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Στη ημερίδα παραβρέθηκαν εκτός των προσκεκλημένων αντιπροσωπειών, οι: κα Δόκου Σουλτάνα, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΔΠ CLLD-LEADER, κ. Καρανίκας Δημήτριος, Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας – Προγραμματισμού και Οργάνωσης Δήμου Ελασσόνας, κ. Κωνσταντίνος Πασχόπουλος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας  και Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ελασσόνας,  κ. Κυριλλίδης Γεώργιος, εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Οικονομικών του Δήμου Ελασσόνας, κ. Νικόλαος Ντάγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δήμου Αγιάς και ο κ. Αθανάσιος Γεωργιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΝΟΛ ΑΕ. 

Τέλος θα ακολουθήσουν άλλα 2 εργαστήρια στις Σέρρες και στη Γαλλία το 2023.